MEMORANDUM

FROM THE OFFICE OF TI{E GENERAL COUNSEL

TO: BILL WARNER, AICP, DIRECTOR, P
FROM: BRIG SMITH, GE COGRISEL.
cc: MARIE NORWOOD, GOUNGAL, CLERK
OGC PERSONNEL
DATE: DECEMBER 11, 2013
RE: PLANNING AND ZONING COMMISSION’S ORGANIZATIONAL

MEETING AND ELECTION OF OFFICERS

2 BACKGROUND

At its previously scheduled organizational meeting, the Planning and Zoning
Commission adjourned prior to election of its officers in light of then-Commissioner Chisem’s
appearance at the meeting and questions regarding whether he could serve both as a
Commissioner and as a (newly elected) Common Council Member. He has since resigned, but
in anticipation of the rescheduled organizational meeting noticed for today, you have inquired
about the Commission’s options and obligations in electing officers. Simply put, you would like
to know whether the Commission must elect officers at this meeting, or if there are other
temporary workarounds or past practices that might allow them to continue their work on

planning and zoning matters without electing permanent officers.

QUESTION PRESENTED

Must the Commission elect its officers at its annual organizational meeting?

SHORT ANSWER

Yes. -
ANALYSIS

The Charter and the Commission’s Bylaws clearly state that officers are to be elected at
the annual organizational meeting. Under our Charter, “[t]he Planning and Zoning Cormnission
shall annually elect a Chairman, Vice Chairman, and Secretary from among its regular voting
members.” Charter, Chapter VII, Section ! (emphasis added). The Bylaws are in accord:




An annual organization meeting shall be held during the month of November and
administered by staff until such officers are elected at same meeting, Election
of officers shall be the first item of business. At this time, officers shall be
elected and assume the duties of the office....A legal quorum of the Planning and
Zoning Commission, six (6) members, shall be present before the election of
officers can take place. In the event the organizational meeting does not occur or
is cancelled, it will be held at the next regular meeting of the Commission.

Bylaws, Article V, Section [ (emphasis added).

The Charter, on its face, states that the Commission “shall” annually elect its officers.
There is no ambiguity in its command. The Bylaws expand on the Charter’s clear command,
directing that election of officers “shall be the first item of business.” In other words, there shall
be no other business until the first item of business—election of officers-—has been conducted.
The Bylaws take this point seriously, specifying what happens if the organizational meeting is
cancelled or does not occur—it “will be held” at the next regular meeting of the Commission.
Again, before the Commission can properly consider any other item of business before it, it must
consider the first item of business before it—the election of its own officers.

You have raised both past practice and potential temporary workarounds as
countervailing considerations, but neither trump the clear command of the Charter and Bylaws.
As to past practice, apparently the last time the Commission faced a potential deadlock for
election of officers, the chairmanship reverted to the immediate past Chair until a new Chair
could be elected. Tt is true that Robert’s Rules of Order, Newly Revised (RONR}) (1 Pt ed.)
would otherwise govern this situation, and would suggest deference to that past practice. See,
e.g., RONR § 56, p. 573, Il. 9-13 (“in the absence of such a provision or any rule adopted by the
society [for nomination and election of officers], nominations are made in accordance with
established custom (if any) or as otherwise directed by vote of the society at the time of each
election.”); id. at § 56, p. 585, 1l. 25-30 (“officers shall be elected by ballot to serve for one year

or until their successors are elected....).

As to a temporary workaround, Robert’s Rules allow for the temporary election of a
presiding officer in the absence of the Chair. They allow for the “election of temporary officers”
at the “first organizational meeting,” id. at § 54, p. 554, 11. 5-27, but anticipate that the election of
permanent officers will occur as part of that meeting, See id. at § 54, p. 560, 1l. 22-24 (“Unless a
proviso attached to the bylaws...prescribes otherwise, the newly elected officers immediately
replace the temporary ones.”). Elsewhere, Robert’s Rules speak to an “elected chairman pro
tem” if “neither the president nor the vice-president is present” and even discuss the assembly
electing a “chairman pro tem to hold office beyond the current session (in the event that the
president and vice-presidents are unable to perform their duties for that length of time)....” Id. at

§ 54, p. 453, 11. 11-14,

The problem is that neither past practice nor a temporary workaround come into play
under Robert’s Rules where, as here, there is a clear command to the contrary in the governing
documents. As the Bylaws state: “Unless otherwise specified, the current revised edition of
Roberts Rules of Order for meetings shall govern the proceedings at the meeting of the




Commission....” Bylaws, Article IX, Sec. 12. IHere, of course, the election of officers jis
otherwise specified, and the specification is that Commission shall clect officers at its
organizational meeting. The other provisions of Robert’s Rules simply do not apply because
there is no other credible way to read the unambiguous language of the Charter and Bylaws.

In reading the Charter, and the Bylaws, we apply the standard rules of statutory
interpretation. As the Supreme Court has put it:

Tt has been well established that a city's charter is the fountainhead of municipal
powers.... The charter serves as an enabling act, both creating power and
o

prescribing the form in which it must be exercised.... Agents of a city, including
[its commissions], have no source of authority beyond the charter.... In construing

a city charter, the rules of statutory construction generally apply....

Fennell v. City of Hartford, 238 Conn. 809, 813 (1996) (internal citations and quotation marks
omitted). And, one of the cardinal rules of statutory {and charter) construction is that “common
sense must be used and courts must assume that a reasonable and rational result was intended.”
Germain v. Town of Manchester, 135 Conn.App. 202, 210 (2012) (internal citations and
quotation marks omitted). “It is well established that “‘[a] statute must be interpreted to give
effect to all its provisions.... No word within a statute is to be rendered mere surplusage.” Id. If
the annual election of officers does not occur at the organizational meeting, then the explicit
election requirements of the Charter and Bylaws are rendered “mere surplusage,” and this the

law forbids,

In a somewhat similar situation, the Lansing City Council would often face budgetary
deadlocks in tight financial times and an equally clear command under its Charter that, “{n]ot
later than the third Monday in May of each year,” it “shall, by resolution, adopt a budget for the
ensuing fiscal year.” Lansing City Charter 7-105.1 (emphasis added). My office would often be
asked what happens if the Council could not agree and adopt the budget by the third Monday in
May. Invariably, our response was that we had every confidence that the Council would timely
adopt the budget in light of the Charter’s requirement. And, while there were many contentious
years and times where it was doubtful whether the Council would fulfil its duty under Charter,
invariably it did. I have every confidence that the Middletown Planning and Zoning

Commission will do so here.

CONCI.USION

The Middletown Charter states that the Commission “shall annually elect a Chairman,
Vice Chairman, and Secretary. from among its regular voting members,” and the Bylaws state
that “[e]lection of officers shall be the first item of business” and that “[a]t this time, officers
shall be clected and assume the duties of the office.” Any other interpretation, by definition,
requires that the Commission not annually elect its officers as the first item of business in its
organizational meeting, and that they not assume the duties of office at that meeting. This would
render the explicit requirements of the Charter and Bylaws meaningless. To the contrary, the
Charter and Bylaws say what they mean, and mean what they say. Again, the Cominission must
clect its officers before it can proceed to any other business.




